Wednesday, 15 February 2017

Sesempoi Oblong Sempoi

        Assalamualaikum-warahmatullahi-wabarakatuh, diucapkan kepada para pembaca yang sudi melawat ke blog ini. Motif aku menulis pada kali ini adalah untuk menyambung penceritaan tentang aktiviti yang dilakukan untuk mengisi masa sementara menunggu keputusan SPM yang akan dimumkan pada bulan Mac kelak.

       Sejak bulan satu tahun ini pada setiap hari minggu, aku meluangkan masa bekerja dengan sudip dan kuali. Sekitar jam 4 pagi setiap hari Isnin hingga Jumaat, dapur gas dinyalakan di belakang halaman rumah. Bermulalah aktiviti penghasilan oblong daging lembu lada hitam yang akan dijual di koperasi Kolej Vokasional Sepang pada sebelah pagi itu.
          Proses penghasilan memakan masa selama satu hingga dua jam. Harga yang berpatutan diletakkan mengikut harga 'market'. Kuantiti jualan adalah berbeza-beza ada kalanya aku menghasilkan 80, 100 dan 120 biji bergantung kepada hari. Lain hari lain kuantitinya dan tidak tetap. Syukur ke hadrat ilahi, sambutan menggalakkan daripada warga kolej itu. Oblong habis dijual setiap hari.


        Stok dibeli di kedai pembekal barangan frozen Encik Osman yang terletak di Bangi Lama, kira-kira 20 kilometer perjalanan dari rumah. Aku ke sana pada setiap hari Ahad. Bahan-bahan penghasilan semuanya dibeli di situ. Hal ini kerana, harga yang ditawarkan adalah berpatutan dan aku sudah pun kenal dengan Encik Osman.

    

         Boleh lah tahan, sekadar mengisi masa dan pada masa yang sama menjana pendapatan hasil jualan. Kini, aku bercadang untuk membesarkan skop jualan dengan menghantar ke SMK Putrajaya Presint 11(2) pula. Peluang menimba pengalaman tidak akan aku lepaskan sama sekali. Betapa susahnya orang yang berniaga burger termasuk penjaja di tepi jalan di luar sana mencari duit.


Oblong Sempoi Blackpepper
Oblong siap! untuk dijual
No comments:

Post a Comment